logo-3d-project

 

 

 

 

 

printing to another dimension3D Ontwerp - 3D Scannen - 3D Printen

 

Meer weten?
010 74 11 300

info@3d-project.nl   

eerste stap

 

Eerste stap

 

Het ontwerp is gemaakt, de 3D tekening is klaar. Hoe zetten we de eerste stap om het ontwerp “tot leven” te laten komen?

Werking

 

Werking

 

Door middel van een zeer geavanceerde 3D printer wordt het bestand van de 3D tekening omgezet in een fysiek printbaar product. De printer gebruikt bij het printen een poeder, dat laag voor laag, het model opbouwt. Door toevoeging van gekleurde verhardingsvloeistof krijgt het product zijn, gekleurde, vaste structuur.

Producten kunnen hierdoor in hoegenaamd elke vorm en kleur gemaakt worden. Grotere modellen kunnen in delen geproduceerd en later samengevoegd worden. Voor speciale toepassingen kan het eindproduct nog nabewerkt worden om te conserveren. Zo kan bijvoorbeeld het product geïmpregneerd worden met hars of worden afgewerkt met een transparante lak. Hierdoor krijgt het materiaal andere (slijtvaste) eigenschappen.

Printen van het model

 

Printen van het model

 

Modellen kunnen, per onderdeel, geprint worden met een maximaal formaat  van 254 mm x 381 mm x 203 mm. Wanddiktes van het model dienen minimaal 1 mm dik zijn. Het ontwerp kan eventueel worden verschaald naar een (groter) gewenst formaat. Grotere objecten kunnen vervolgens modulair opgebouwd worden tot het gewenste formaat.

 

 

Aanlevering

 

Aanlevering

 

Het bestandsformaat van de 3D tekening wordt geconverteerd naar een “printbaar” bestand voor de printer. Voor het printen van een model wordt vaak een .stl bestand gebruikt. De meeste 3D CAD tekenprogramma’s kunnen naar een .stl bestand exporteren. Het systeem is onderandere compatible met de volgende industrie-standaard fileformaten STL; VRML; 3DS; ZPR™ ;PLY.

Basisregels

Het bestandsformaat van de 3D tekening wordt geconverteerd naar een “printbaar” bestand voor de printer. Het veel voorkomend bestandsformaat voor Rapid Prototyping is het .stl formaat.

Het getekende 3D model dient volledig “gesloten” te zijn. Dit wil zeggen dat alle lijnen en vlakken op elkaar moeten aansluiten. Afhankelijk van de grootte van het model worden de “schaalwaarden” bepaald. Deze schaalwaarden kunnen per model verschillen en hebben een relatie met betrekking tot de (minimale) dikte van de verschillende elementen in het model.

Toepassingsgebieden Rapid Prototyping

 

Toepassingsgebieden Rapid Prototyping

 

3D technologie wordt op de meest uiteenlopende gebieden ingezet, te denken valt aan:

prototyping voor industriële productontwikkeling, schaalmodellen voor architectuur, medische wetenschap, game-industrie, reclamewereld, kunstobjecten, mallen ten behoeve van gietprocessen.

 

Ondersteuning  

 

Heeft u hulp nodig bij het omzetten van 2D tekeningen naar 3D tekeningen? Wilt u weten waar u rekening mee moet houden als u een 3D model gaat ontwerpen? Moet een tekening gecorrigeerd worden? Voor hulp of ondersteuning staat het team van 3D Project voor u klaar.  

 

 

De navolgende softwarepakketten kunnen gebruikt worden:

 

3ds Max Alibre ArcGI Archicad  AutoCAD Architecture
AutoCAD Bentley Triforma CADKey CATIA COSMOS
Form-Z I-deas Invento IronCAD Lightwave
Magics RP Maya Mechanical Desktop Mimics Pro/ENGINEER
Revit Rhinoceros RP-RasMol Simens PLM SolidEdge
SolidWorks